Suppletie zinvol voor ex-kankerpatiënt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Het gebruik van voedingssupplementen verkleint de kans op een ziekenhuisopname en verbetert de levenskwaliteit van personen die behandeld zijn voor kanker.

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van een Amerikaanse cohortpopulatie van ex-kankerpatiënten. Het betrof personen met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. De verdeling tussen mannen en vrouwen was nagenoeg gelijk. Meer dan tweederde (68%) van de deelnemers had in de voorafgaande maand een voedingssupplement gebruikt. 

Het percentage ziekenhuisopnames bedroeg 12% voor supplementgebruikers ten opzichte van 21% van niet-gebruikers. De kosten van een ziekenhuisopname bedroeg gemiddeld meer dan 3500 Euro. Het gebruik van voedingssupplementen kostte gemiddeld 1800 Euro gedurende een levensverwachting van zo’n dertien jaar en was daarmee kosteneffectief. Supplementgebruikers kregen gemiddeld een half jaar met een goede levenskwaliteit erbij ten opzichte van niet-gebruikers.

(Ex-)kankerpatiënten hebben een verhoogd risico op voedingstekorten vanwege een slechtere inname en een verminderde absorptie die een gevolg kunnen zijn van eerdere behandelingen. Suppletie kan de kwaliteit van leven verbeteren en vermindert bovendien zorgkosten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen