Voeding zinvol bij kanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Promovendus Joyce Faber introduceerde met haar proefschrift een nieuw voedingsconcept waarmee de kans op ondervoeding en ontstekingsreacties bij kankerpatiënten afneemt.

Ondervoeding is een groot probleem bij kankerpatiënten. Wereldwijd krijgt zo’n 30% tot 90% van de patiënten tijdens het verloop van hun ziekte te maken met een vorm van ondervoeding. Dit kan resulteren in een chronische staat van ontsteking en in een verlaagde reactiviteit van het immuunsysteem. Uiteindelijk kan dit leiden tot een verhoogde kans op infecties en andere complicaties. Voedingsondersteuning is belangrijk voor kankerpatiënten en om die reden ontwikkelde Faber een specifiek voedingsconcept. Dit concept bevat hoge concentraties eiwitten - waaronder het essentiële aminozuur L-leucine - en is bovendien verrijkt met de visvetzuren EPA en DHA en specifieke prebiotische oligosacchariden.

Uit dierstudies van de promovendus bleek dat het specifieke voedingsconcept immuunreacties verbeterde en ontstekingsreacties tegenging bij tumordragende muizen. Bovendien verbeterde het voedingsconcept de weerstand tegen infecties met de bacterie ‘Pseudomonas aeruginosa’. In klinische studies met kankerpatiënten verhoogde de interventie - met het voedingsconcept als onderdeel van een medische voeding - de inbouw van het omega 3-vetzuur EPA in immuuncellen. In slokdarmkankerpatiënten waren serumwaardes van een belangrijke ontstekingsmarker significant verlaagd na een vierweekse interventie. Bovendien nam het lichaamsgewicht toe en werden de patiënten significant actiever na interventie met de specifieke medische voeding.

Voeding blijkt een prominente rol te spelen in het verloop van kanker. Het specifieke voedingsconcept kan bijdragen aan een betere afweer en daarmee herstel van patiënten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen