Suppletie effectief bij preventie hartziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van voedingssupplementen is een effectieve en kostenbesparende manier om een coronaire hartaandoening te voorkomen. 

Dit blijkt uit een analyse van het Amerikaanse bedrijfsadviesbureau Frost & Sullivan in opdracht van de Council for Responsible Nutrition (CRN). CRN is de brancheorganisatie van de Amerikaanse supplementenfabrikanten. In het rapport wordt blootgelegd welke potentiële kostenbesparingen in de gezondheidszorg gerealiseerd kunnen worden als risicogroepen specifieke voedingssupplementen gaan gebruiken. 

Voor coronaire hartaandoeningen is een jaarlijkse besparing mogelijk tot 18 miljard dollar als personen met een verhoogd risico op de aandoening specifieke supplementen gaan gebruiken. Het betreft het gebruik van omega 3-visvetzuren, magnesium, vitamine K2 en voedingsvezels. 

Voor de omega 3-visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) geldt dat er door de Food and Drug Administration (FDA) reeds goedgekeurde gezondheidsclaims gelden voor de toepassing van deze vetzuren bij de preventie van coronaire hartziekten en hypertensie. Ook is door de FDA een claim goedgekeurd voor het gebruik van magnesium om de bloeddruk te verlagen. Volgens het rapport kunnen tot het jaar 2030 meer dan 102.000 gevallen van kransslagaderziekten voorkomen worden door magnesiumsuppletie. Dit gaat gemoeid met een kostenbesparing van 2,3 miljard dollar per jaar. Het gebruik van voedingsvezels zoals psylliumvezels en bètaglucanen levert een kostenbesparing van zo’n 1,5 miljard dollar op. Het grootste effect wordt volgens het rapport bereikt met extra inname van vitamine K2. Suppletie met vitamine K2 door risicogroepen verlaagt de kans op een coronaire hartaandoening met bijna 16%. Dit levert een jaarlijkse kostenbesparing op van bijna 9,5 miljard dollar.  

De CRN deelt de bevindingen met zoveel mogelijk beleidsmakers teneinde het gebruik van voedingssupplementen door risicogroepen te stimuleren. Ook kan het rapport artsen en andere behandelaren beter informeren over de voordelen van suppletie bij de preventie van specifieke aandoeningen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen