Suppletie met vitamine C met E gunstig bij apneu

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een groep wetenschappers heeft het effect van suppletie met hoge doses vitamine C en E bij patiënten met Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) onderzocht. Oxidatieve stress wordt namelijk als één van de onderliggende oorzaken van deze aandoening genoemd.
Twintig mannelijke OSAS-patiënten ondergingen een polysomnografisch onderzoek. Vervolgens werden ze gedurende twee nachten aangesloten op een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP)-machine. Hierna slikten de proefpersonen 45 dagen lang tweemaal daags 100 mg vitamine C en 400 IE vitamine E. Tenslotte werd het slaaponderzoek herhaald. Een controlegroep van tien gezonde mensen onderging hetzelfde protocol.
Bij de apneupatiënten steeg de lipidenperoxidatie en daalde het glutathion in het bloed significant. Zowel de CPAP-behandeling als de suppletie met antioxidanten lieten de lipideperoxidatie dalen en herstelden de glutathionspiegel. Na suppletie sliepen de apneupatiënten beter, hadden ze minder vaak een ademstilstand en waren ze na het ontwaken minder slaperig. Tevens daalde de benodigde druk op het CPAP-apparaat significant.
Oxidatieve stress blijkt dus van invloed te zijn op het slaapgedrag van apneupatiënten. Het slikken van vitamine C en E verbetert in deze groep de slaapkwaliteit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen