Vitamine E, genetische variatie en luchtweginfecties

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine E vermindert het risico van luchtweginfecties bij ouderen. Deze risicoreductie blijkt nu afhankelijk te zijn van genetische variaties. Dit valt te lezen in het American Journal of Clinical Nutrition.
Wetenschappers van het Human Nutrition Research Center on Aging maakten gebruik van de resultaten van een eerder uitgevoerd onderzoek naar vitamine E-suppletie. Ruim 450 verpleeghuisbewoners slikten een jaar lang dagelijks 200 IE vitamine E of een placebo. Door middel van DNA-onderzoek werd de variatie in genen welke betrokken zijn bij de cytokinenaanmaak in kaart gebracht. Het verpleeghuispersoneel hield het aantal gevallen van luchtweginfecties bij.
Uit de resultaten bleek een verband tussen vitamine E-suppletie, geslacht en genotype. Een variatie op het gen betrokken bij de aanmaak van IL-10 was van invloed op de risicoreductie van luchtweginfecties door suppletie met vitamine E. De proefpersonen met het minst voorkomende genotype op de genen die betrokken waren bij de aanmaak van IL-2 en IL-10 werden het minst vaak getroffen door een luchtweginfectie. Dit verband stond geheel los van suppletie met vitamine E.
Door genetische variaties is de ene persoon vatbaarder voor luchtweginfecties dan de ander. Het effect van vitamine E-suppletie op het risico een luchtweginfectie op te lopen, wordt eveneens beïnvloed door verschillen in genotype en geslacht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen