Toename adiponectine door omega 3-vetzuren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met omega 3-vetzuren verhoogt de concentratie adiponectine. Adiponectine is een door vetweefsel geproduceerd eiwit. Een hogere bloedspiegel van dit eiwit houdt verband met een verlaagd risico van suikerziekte.

Er werden 50 personen met overgewicht verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De personen in de suppletiegroep kregen dagelijks 2 gram visolie (1,1 gram omega 3-vetzuren), de anderen kregen 2 gram olijfolie per dag. Aan het begin van de suppletieperiode, na 1 dag en na 6 weken werden bloedmonsters en biopten van het vetweefsel afgenomen.

Suppletie had geen significant effect op de korte termijn (na 1 dag), maar wel op de lange termijn. Na 6 weken nam de omega 3-vetzuurconcentratie in granulocyten (een type witte bloedcellen) en het vetweefsel significant toe. Ook nam de adiponectineconcentratie significant toe met 0,55 μg/mL in de suppletiegroep ten opzichte van de controlegroep.

Geconcludeerd kan worden dat dagelijkse suppletie met 1,1 gram omega 3-vetzuren leidt tot een lichte toename van de concentratie adiponectine bij personen met overgewicht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen