Trichloorethyleen verhoogt risico parkinson

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het oplosmiddel trichloorethyleen, ook bekend als tri, werd in het verleden op zeer grote schaal gebruikt als ontvettingsmiddel in de metaalindustrie en als ‘dry cleaning agent ‘ in de stomerij. Veelvuldige blootstelling aan de dampen van het oplosmiddel in het beroepsverleden kan een significante risicofactor zijn voor het krijgen van de ziekte van Parkinson.
Ooit was trichloorethyleen een populair industrieel oplosmiddel maar op grond van risico's voor de gezondheid is het niet langer in gebruik. Dr. Samuel Goldman van het Parkinson's Institute, Sunnyvale, Verenigde Staten, presenteerde de resultaten van een tweelingenstudie naar een verband tussen beroepsmatige blootstelling aan trichloorethyleen en het hebben van de ziekte van Parkinson. Met opzet was gekozen voor tweelingen omdat zij genetisch (vrijwel) identiek zijn en de invloed van omgevingfactoren in deze populatie zich goed laat evalueren. Voor deze studie werden de beroepen vergeleken van 99 tweelingen waarvan één van hen parkinson had.
Deelnemers die in hun beroepsverleden hadden blootgestaan aan trichloorethyleen hadden 5,5 maal vaker de ziekte van Parkinson dan personen zonder deze blootstelling. De getroffen personen hadden gedurende enige tijd beroepen uitgeoefend zoals medewerker stomerij, machinist, monteur of elektricien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen