Type darmmicrobiota van invloed op gewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De samenstelling van de darmmicrobiota is bepalend voor de hoeveelheid energie die uit de voeding wordt gehaald en is daarmee van invloed op het lichaamsgewicht.

Aan het onderzoek namen 85 proefpersonen deel in een leeftijd van 22 tot 66 jaar. De energie-extractie uit de voeding werd geschat op basis van de energiedichtheid van droge ontlasting. Tevens werd de darmflora geanalyseerd en werd de transitietijd door het maagdarmstelsel gemeten (variërend van 12 tot 36 uur). 

Op basis van de samenstelling van de darmmicrobiota werden de deelnemers in drie groepen verdeeld: overwegend Bacteroides enterotype (B-type), Ruminococcaceae enterotype (R-type) en Prevotella enterotype (P-type). Van de deelnemers behoorde 40% tot het B-type. Het bleek dat de darmbacteriën van deze proefpersonen meer energie uit de voeding haalden ten opzichte van de andere enterotypes. Het lichaamsgewicht van deze deelnemers was gemiddeld 9 kilogram (10%) zwaarder dan van andere proefpersonen. In tegenstelling tot de verwachting bleek de transitietijd bij het B-type korter. Ook was de diversiteit van de darmflora kleiner bij het B-type ten opzichte van het R-type. De P-type individuen zaten tussen het B- en het R-type in.

De bevindingen suggereren dat de samenstelling van de darmflora mede van invloed is op het lichaamsgewicht. Hiermee worden de resultaten van onderzoeken bij muizen bevestigd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen