Laag vitamine D bij Poly Cysteus Ovarium Syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij vrouwen met Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS) bestaat mogelijk een verband tussen laag vitamine D enerzijds en een verhoogde insulineresistentie en vetzucht anderzijds.
Dit concluderen Duitse onderzoekers na een studie onder 120 jonge vrouwen met onbehandelde PCOS. Bij hen werden de bloedspiegels van het vitamine D-metaboliet 25-hydroxyvitamine D (25OH-D) gemeten. Er werd in de hele groep een omgekeerd verband gevonden tussen 25OH-D en BMI, lichaamsvet, insulineresistentie en leptinespiegels. Ook was het gemiddelde HDL-cholesterol bij een lage 25OH-D laag. Wanneer de vrouwen werden ingedeeld in de categorieën slank en zwaarlijvig, bleken de slanke deelnemers een hogere waarde 25OH-D te hebben. Vrouwen bij wie de waarde zo laag was dat er sprake was van een tekort aan vitamine D, hadden een hogere BMI, hoger niveau van insulineresistentie en een hogere waarde leptine, vergeleken met vrouwen met normaal 25OH-D.
Verder onderzoek bij vrouwen met PCOS naar de effecten van suppletie van vitamine D op insulineresistentie en vetzucht is daarom aanbevolen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen