Ubiquinol effectief bij MSA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de actieve vorm van coënzym Q10 (ubiquinol) kan symptomen van multipele systeem atrofie (MSA) verminderen. 

Bij MSA raakt het brein beschadigd door stapeling van een eiwit in de hersenen. Dit is een gevolg van genetische aanleg (afwijkingen van het SNCA-gen) en omgevingsfactoren. De symptomen variëren van parkinsonachtige klachten zoals tragere bewegingen en stijve spieren tot spraakproblemen en nystagmus (wiebelogen). 

In de periode van juni 2018 tot mei 2019 namen 131 patiënten met MSA deel aan de studie. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen dagelijks 1500 mg ubiquinol of een placebo. De interventieperiode bedroeg 48 weken. Met behulp van een vragenlijst werd de progressie van de aandoening bijgehouden. Hierbij werd onder andere gekeken naar orthostatische klachten zoals een lage bloeddruk, stemmingsklachten en motorische klachten zoals het valrisico. 

In de suppletiegroep was sprake van significant minder progressie van de aandoening ten opzichte van de placebogroep. Suppletie met ubiquinol leidde bovendien tot een beter behoud van de zelfredzaamheid bij alledaagse handelingen, behoud van gecoördineerde bewegingen en tot een kleinere tijdspanne waarin de persoon tien meter lopend kon afleggen. Het supplement werd goed verdragen.

Suppletie met een hoge dosis ubiquinol leidt bij personen met MSA tot een significant beter behoud van het functioneren, zo blijkt uit de resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen