Veiligheid suppletie opnieuw bevestigd

De veiligheid van vitaminen, mineralen en andere supplementen werd opnieuw bevestigd in het jaarrapport van de American Association of Poison Control Center (AAPCC).

In het rapport werden alle gevallen van vergiftigingen opgenomen die in het jaar 2017 geregistreerd waren door de diverse toxiciteitscentra in de Verenigde Staten.

Er werden geen sterfgevallen gemeld als gevolg van suppletie met vitamine A, C, E en B-vitamines. Ook waren geen sterfgevallen bekend – bij zowel volwassenen als kinderen – als gevolg van het gebruik van multivitamines. Er was een enkel geval beschreven waarbij een overdosis vitamine D geconstateerd was bij een sterfgeval. Een oorzakelijk verband kon niet worden bevestigd, maar mogelijk was de overdosis een bijdragende factor. Ook mineralensuppletie bleek veilig. Er waren geen meldingen van sterfte als gevolg van suppletie met calcium, magnesium, chroom, zink, colloïdaal zilver, selenium, ijzer of een combinatie van deze mineralen. Suppletie met aminozuren, creatinine, chondroïtine en glucosamine bleek eveneens veilig. Ditzelfde gold voor homeopathische middelen, kruidenpreparaten, Aziatische medicijnen en Ayurvedische preparaten.

Tot de top vijf meest gevaarlijke stoffen behoren pijnstillers gevolgd door schoonmaakmiddelen, verzorgingsproducten, rustgevende medicijnen/antipsychotica en tenslotte antidepressiva.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+