Verbetert selenium de cognitieve functie?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Franse onderzoekers toonden aan dat de hoeveelheid selenium in het bloed daalt bij het ouder worden en dat dit mogelijk bijdraagt aan de vermindering van de cognitieve capaciteiten.
Het onderzoek werd gedurende 9 jaar uitgevoerd met proefpersonen in de leeftijd van 60 tot 71 jaar. Bij 703 personen werden in 6 opeenvolgende perioden metingen verricht. Naast metingen om de concentratie selenium in het bloed te bepalen werd tevens informatie verzameld over sociale en demografische factoren en werden tests uitgevoerd om de cognitieve functie te beoordelen.
Personen met in de loop van de tijd grootste daling van selenium in het bloed toonden de sterkste daling van de cognitieve functie. Bij sommigen werd echter ook een stijging van de seleniumconcentratie in het bloed gevonden gedurende de periode van het onderzoek. Een lagere stijging van het selenium stond in verband met een sterkere daling van de cognitieve functie ten opzichte van degenen met een hogere stijging van selenium. Wanneer gekeken werd naar de seleniumconcentratie over de relatief korte termijn van 2 jaar kon geen verandering van de cognitieve functie worden waargenomen.
Deze bevindingen, in combinatie met het bestaande inzicht dat seleeneiwitten een belangrijke rol spelen bij het functioneren van de hersenen, steunen het mogelijke verband tussen de seleniumspiegel in het bloed en de ontwikkeling van de cognitieve functie bij het ouder worden. De onderzoekers doen de suggestie voor verder onderzoek waarin gekeken wordt of suppletie van selenium een positieve werking heeft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen