Vetzuren beïnvloeden spiermassa en -kracht

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Meervoudig onverzadigde vetzuren zoals de omega 3-vetzuren hebben effect op de spiermassa en spierkracht van ouderen.

Er werden gegevens gebruikt van de Age, Gene/Environment Susceptibility-Reykjavik studie, een prospectieve cohortstudie die werd uitgevoerd in de hoofdstad van IJsland. Er werden gegevens geanalyseerd van 836 deelnemers die bij aanvang van de studie in de leeftijd van 66 tot 69 jaar waren. Ze werden gedurende vijf jaar gevolgd. Aan het begin en einde van de volgperiode werden diverse spierparameters gemeten waaronder de spiermassa, knie extensiekracht en de hoeveelheid intermusculair vetweefsel. Dit werd gerelateerd aan de concentratie van meervoudig onverzadigde vetzuren in het bloedplasma.

Een hoge concentratie van meervoudig onverzadigde vetzuren in het algemeen was significant geassocieerd met een grotere spiermassa en een toename van de extensiekracht van de knie. Een hoge concentratie van het omega 6-vetzuur arachidonzuur was weliswaar significant geassocieerd met een kleinere spiermassa. Een hoge concentratie linolzuur, het essentiële omega 6-vetzuur, was significant gerelateerd aan minder intermusculair vetweefsel, terwijl het omega 3-vetzuur EPA juist leidde tot significant meer vetweefsel in de spieren. Tenslotte bleek alfalinoleenzuur gerelateerd aan een significante toename van de extensiekracht van de knie.

De plasmaconcentratie van meervoudig onverzadigde vetzuren blijkt de spiermassa en spierkracht van ouderen te beïnvloeden. Maar de relatie is complex en verschilt per type vetzuur.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen