Vezels beschermen tegen diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van vezels, vooral uit graanproducten, biedt bescherming tegen diabetes type-2. Dit blijkt uit een grootschalige studie die gepubliceerd werd in Diabetologia, het tijdschrift van de European Association for the Study of Diabetes (EASD).

De wetenschappers maakten gebruik van gegevens van de EPIC-InterAct studie die uitgevoerd werd in acht Europese landen waaraan meer dan 29.000 proefpersonen deelnamen. Daarnaast werden gegevens gebruikt van een meta-analyse met negentien studies.

Tijdens de elf jaar durende EPIC-InterAct studie werd bij 11.559 personen diabete type-2 gediagnosticeerd. Na correctie voor de leefstijl en voedingsgewoonten bleek uit deze studie dat een hoge vezelinname (> 26 gram per dag) met 18% significant de kans op diabetes kon verlagen in vergelijking met een lage vezelconsumptie (<19 gram per dag). Wanneer een onderscheid gemaakt werd naar type vezels bleek dit van toepassing voor vezels uit graanproducten en groenten, maar niet voor vezels afkomstig van fruit. In de meta-analyse werden vergelijkbare resultaten gevonden. Iedere verhoging van de vezelinname met 10 gram per dag leidde tot een significante afname van het diabetesrisico met 9%. Wanneer alleen gekeken werd naar vezels uit graanproducten bedroeg de risicoreductie maar liefst 25%. Vezels uit groenten en fruit verlaagden niet significant de kans op diabetes type-2.

Een hoge vezelinname van vooral granen blijkt de kans op diabetes type-2 te verkleinen. Mogelijk speelt een lagere BMI als gevolg van een hoge vezelinname hierbij een rol.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen