Visoliesuppletie gunstig na beroerte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Italiaans onderzoek heeft aangetoond dat suppletie van omega 3-vetzuren gunstig is voor de overlevingskans van mensen die een beroerte hebben gehad.
In een dubbelblind onderzoek werden 72 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar die vanwege de nasleep van een beroerte in het ziekenhuis lagen, gevolgd. Deze proefpersonen werden willekeurig over vier groepen verdeeld: groep één kreeg een antioxidantensupplement, groep twee een supplement met omega 3-vetzuren, de derde groep kreeg een combinatie van beiden en de laatste groep diende als controlegroep. De suppletieperiode duurde twaalf maanden.
Bij aanvang van het onderzoek had een vierde van de patiënten lage doses vitaminen in het bloedplasma en bijna de helft had een risico van ondervoeding. Na een jaar suppletie verschilde het herstel van de patiënten in de vier groepen niet. Wel overleden er in de twee groepen die een visoliesupplement slikten minder mensen dan in de andere groepen.
Ondervoeding komt veel voor onder patiënten die revalideren na een beroerte. Het slikken van voedingssupplementen verkleint de overlijdenskans van deze mensen, hoewel ze hierdoor niet sneller herstellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen