Visvetzuren beschermen tegen atriumfibrilleren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge bloedconcentratie van omega 3-vetzuren - in het bijzonder van DHA - beschermt tegen het risico van atriumfibrilleren.

In de periode van 1992 tot 2006 werden meer dan 3300 Amerikaanse vijfenzestigplussers gevolgd die aan het begin van de studie geen atriumfibrilleren of hartfalen hadden. In het bloedplasma werd de concentratie van eicosapentaeenzuur (EPA), docosapentaeenzuur (DPA) en docosahexaeenzuur (DHA) gemeten.

In de volgperiode werd bij 789 personen atriumfibrilleren vastgesteld aan de hand van de gegevens van ECG’s. Personen met de hoogste concentratie van EPA, DPA en DHA hadden met 29% significant minder kans op atriumfibrilleren in vergelijking met personen met een lage concentratie van deze omega 3-vetzuren. De DHA concentratie was - in tegenstelling tot EPA en DPA - significant gerelateerd aan een lager risico van atriumfibrilleren. Er werd een lineair verband gevonden tussen zowel de DHA- als de totale omega 3-vetzuurconcentratie en het risico van atriumfibrilleren, dat wil zeggen dat hoe hoger de vetzuurconcentratie hoe kleiner de kans op atriumfibrilleren. De aanwezigheid van hartfalen of een doorgemaakt myocardinfarct had overigens geen invloed op de resultaten.

Bij ouderen kan een hoge omega 3-vetzuurspiegel beschermen tegen het risico van atriumfibrilleren. Atriumfibrilleren is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen