Visvetzuren en alvleesklierkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van omega 3-visvetzuren verkleint de kans op alvleesklierkanker. Dit blijkt uit een Japanse studie waarvan de resultaten gepubliceerd werden in de American Journal of Clinical Nutrition.

Aan de Japan Public Health Center-based Prospective Studie (JPHC studie) namen meer dan 140.000 personen deel. Er werd een selectie gemaakt van meer dan 82.000 personen in de leeftijd van 45 tot 74 jaar die geen kanker hadden en een voedingsvragenlijst invulden in de jaren 1995 en 1998. De personen werden gevolgd tot 2010.

In de volgperiode werd 449 keer de diagnose alvleesklierkanker gesteld. Personen met de hoogste inname van zowel EPA (eicosapentaeenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) als DPA (docosapentaeenzuur) hadden met 30% significant minder kans op dit type kanker in vergelijking met personen met de laagste inname van deze omega 3-visvetzuren. Ook bleek een hoge inname van alleen DHA het risico van alvleesklierkanker met 29% significant te verlagen. Een hoge afzonderlijke inname van EPA en DPA en een hoge visconsumptie liet eenzelfde trend zien, echter waren deze risicoreducties niet significant.

De omega 3-visvetzuren EPA, DHA en DPA zijn geassocieerd met een kleiner risico van alvleesklierkanker, zo blijkt uit de resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen