Vitamine B6, foliumzuur en colorectale kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine B6 en foliumzuur in voeding verlagen mogelijk het risico van colorectale kanker. Een verlaging met deze vitaminen als supplement kon niet worden aangetoond. Dit concludeerden Amerikaanse onderzoekers na een groot onderzoek.
Het onderzoek werd gehouden onder 31.916 vrouwen van 45 jaar en ouder. Aan het begin van het onderzoek waren ze vrij van kanker en hart- en vaatziekten. De vrouwen werden gemiddeld tien jaar gevolgd. In die tijd werden 220 gevallen van colorectale kanker gemeld. Gekeken werd naar de invloed van foliumzuur en vitamine B6 uit voeding en met supplementen.
Voor de vitaminen uit supplementen werd geen invloed gevonden. Een hoge inname met de voeding bleek echter geassocieerd te zijn met een verlaagd risico. Wanneer het vijfde deel met de hoogste inname werd vergeleken met het vijfde deel met de laagste inname dan bleek foliumzuur het risico met 54% te verlagen en vitamine B6 met 31%.
De onderzoekers geven aan dat andere factoren dan de onderzochte vitaminen uit de voeding verantwoordelijk kunnen zijn voor dit gevonden resultaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen