Vitamine B6 vermindert depressieve klachten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine B6 vermindert depressieve klachten bij jonge vrouwen die een oraal anticonceptiemiddel (de pil) gebruiken. De pil geeft een verhoogde kans op een vitamine B6-tekort. 

Aan het kleinschalig onderzoek namen acht jonge vrouwen deel in een leeftijd van 18 tot 25 jaar. De vrouwen gebruikten sinds minimaal een jaar een anticonceptiepil, maar namen geen voedingssupplement. De deelneemsters kregen in willekeurige volgorde gedurende periodes van telkens vier weken 100 mg vitamine B6 per dag of een placebo. De tussenperiode bedroeg een maand. Voor en na iedere behandelperiode werden twee vragenlijsten afgenomen om een indruk te verkrijgen over de gemoedstoestand van de vrouwen. Het betrof de Beck Depression Inventory-II (BDI-II) en Profile of Mood States (POMS). 

De gemiddelde vitamine B6-inname via de voeding varieerde niet veel tijdens de studie (gemiddeld 1,2 tot 1,4 mg per dag). Suppletie met de vitamine leidde tot een significante toename van de vitamine B6-spiegel. Onder invloed van suppletie namen depressieve klachten significant met 20% af, terwijl na de placebo depressieve symptomen met 11% toenamen. Suppletie had geen significant effect op de scores van POMS waarmee de stemming gemeten werd. 

De bevindingen van de studie dragen bij aan de zienswijze dat vitamine B6-suppletie depressieve klachten vermindert. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen