Vitamine C beschermt milt tegen PFAS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie kan de milt mogelijk beschermen tegen schadelijke effecten van perfluoroctaanzuur (PFOA). 

PFOA is een chemische stof die behoort tot de per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS). PFOA heeft water-, vet- en vuilafstotende eigenschappen en wordt veel toegepast in industriële producten en consumentenproducten. PFOA is reeds geassocieerd met leververvetting en een verminderde werking van het immuunsysteem. Er is echter nog weinig bekend over de effecten van PFOA op de milt. Dit werd nader onderzocht in een muizenexperiment. Tevens werd onderzocht of vitamine C de milt kan beschermen.

Blootstelling van de muizen aan PFOA verminderde het gewicht van de milt en leidde bovendien tot een daling van de hoeveelheid lymfocyten in het bloedplasma. PFOA veranderde tevens de celproliferatie (celgroei), het metabolisme en de immuunrespons via beïnvloeding van genclusters. Suppletie met vitamine C kon de afname van het miltgewicht en de lymfocyten deels tegengaan. 

De resultaten tonen een toxisch effect van PFOA op het grootste immuunorgaan, de milt. Toediening van vitamine C kan deze nadelige effecten deels verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen