Vitamine C effectief bij aften

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine C is effectief bij de behandeling van kinderen met recidiverende stomatitis aphtosa, beter bekend als aften. Het komt vaak voor bij kinderen en de oorzaak is nog onbekend. De aandoening gaat gepaard met pijnklachten en problemen met eten en praten.
Aan de studie namen 16 kinderen deel (9 jongens en 7 meisjes) met een gemiddelde leeftijd van 12 jaar. De kinderen leden aan recidiverende stomatitis. Ze kregen gedurende 3 maanden dagelijks een supplement met 2000 mg vitamine C per m^2 lichaamsoppervlakte. Daarna werden ze gedurende 3 maanden niet behandeld (observatieperiode) om vervolgens weer behandeld te worden (met vitamine C gedurende weer 3 maanden). Tijdens de behandelperiode werd de frequentie van het optreden van stomatitis en de mate van pijn geëvalueerd.
In de behandelperiode nam bij 94% van de kinderen de frequentie van stomatitis met 50% significant af. Tijdens de observatieperiode nam de frequentie van stomatitis toe. Daarnaast was een significante afname van de pijnklachten waarneembaar tijdens de behandelperiode die vervolgens weer steeg in de observatieperiode.
Mogelijk dat vitamine C de vorming van vrije radicalen voorkomt en de apoptose van neutrofielen stimuleert waardoor ontstekingen worden voorkomen. Vervolgstudies met een groter aantal proefpersonen zijn nodig om deze resultaten te bevestigen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen