Vitamine C effectief bij vaginosis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bacteriële vaginosis kan effectief behandeld worden met vaginaal toegediende vitamine C-tabletten.
De aandoening wordt veroorzaakt door een sterke groei van normale bacteriestammen in de vagina. Bij 277 vrouwen met deze aandoening werd het effect van vaginaal toegediende vitamine C vergeleken met een placebo. De vrouwen hadden tenminste last van 3 van de volgende kenmerken: witte vloed gehecht aan de vaginale wand, pH-waarde groter dan 4,5 van de afscheiding, visachtige geur van de afscheiding en vaginale epitheelcellen die bedekt waren met bacteriën.
De vrouwen kregen gedurende 6 dagen eenmaal per dag een vitamine C-tablet of placebo in de vagina. Er was sprake van genezing wanneer de vrouwen geen last meer hadden van de eerdergenoemde symptomen.
In de populatie met alleen de 234 vrouwen die volledig voldeden aan de inclusiecriteria was het percentage dat genas versus placebo respectievelijk 66% en 27%. Het verschil tussen beide groepen was significant (39%). Wanneer het slagen van de behandeling werd bepaald aan de hand van een vaginaal monster was het verschil in percentage nog groter, respectievelijk 86% versus 6%. Zowel vitamine C als de placebo werden goed verdragen.
Geconcludeerd werd dat vaginale toediening van vitamine C een effectieve behandeling is van bacteriële vaginosis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen