Vitamine C en E gunstig bij plotseling gehoorverlies

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met een combinatie van vitamine C en E is effectief wanneer bij iemand plotseling gehoorverlies optreedt.
Dit bleek uit een studie waaraan 87 patiënten meededen. Ze leden aan plotselinge idiopathisch sensorineuraal gehoorverlies. Dat betekende dat de oorzaak van het gehoorverlies onduidelijk was (idiotpathisch), het gehoorverlies niet fluctueerde, de rekenkundige gemiddelden van de gehoordrempels bij 250, 500, 1000, 2000 en 4000 Herz de 40 dB oversteeg en bij wie de behandeling binnen 14 dagen na het gehoorverlies van start kon gaan. Alle patiënten werden met steroïden en/of alprostadil behandeld. De willekeurige helft van de patiënten werd dagelijks gesuppleerd met 600 mg vitamine E en 1200 mg vitamine C. De andere helft werd niet gesuppleerd en fungeerde als controlegroep.
Vergeleken met de controlegroep liet de suppletiegroep aan het einde van de onderzoeksperiode een significant beter herstel van het gehoor zien: 29,4 dB in de suppletiegroep tegenover 18,5 dB in de controlegroep. In de suppletiegroep was het gemiddelde gehoorverbeteringspercentage 63% tegenover 44% in de controlegroep.
De onderzoekers concluderen dat suppletie met een combinatie van vitamine C en E een positieve bijdrage levert door het verlagen van de activiteit van vrije radicalen in het binnenoor die optreedt als gevolg van ischemie en reperfusieschade na behandeling.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen