Vitamine D beschermt tegen luchtweginfecties

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een vitamine D-spiegel van minimaal 95 nmol/l vermindert significant de kans op een acute luchtweginfectie gedurende de herfst- en winterperiode in de gematigde klimaatzone. Dit blijkt uit een cohortstudie.
In de winter van 2009/2010 werd bij 198 personen de vitamine D-status bepaald en gerelateerd aan de incidentie van acute luchtweginfecties. Uiteindelijk voltooiden 195 personen de studie.
Een lichte huidskleur, laag lichaamsgewicht en vitamine D-suppletie leidde tot een hogere vitamine D-concentratie. Een concentratie van minimaal 95 nmol/l bleek het risico van een acute luchtweginfectie significant tot tweemaal te verkleinen. Tevens werd het aantal ziektedagen gereduceerd.
Een concentratie van 95 nmol/l ligt ver boven de waarde die de Gezondheidsraad voor volwassenen voldoende acht (30 nmol/l). Voor ouderen stelt de raad dit gehalte op 50 nmol/l.
Uit deze studie blijkt dat een hoge waarde klachten zoals verkoudheid tijdens de wintermaanden helpt voorkomen. Vervolgstudies zijn nodig om het effect van suppletie te onderzoeken bij virale infecties zoals griep en bij hoogrisicogroepen waaronder zwangere vrouwen, allochtonen en personen met obesitas.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen