Vitamine D bij borstkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door de relatie te bepalen tussen enerzijds de 25-hydroxyvitamine D-spiegel en anderzijds het risico van borstkanker bleek dat een hogere spiegel tegen deze vorm van kanker beschermde. Een onderzoek van de University of California in San Diego liet zien dat een hoeveelheid vitamine D van driemaal de hoeveelheid die de gemiddelde Amerikaan nu neemt, optimaal is om te beschermen. Al eerder was vastgesteld dat er een relatie bestond tussen vitamine D en borstkanker.
De onderzoekers hadden nu meerdere reeds uitgevoerde studies aan een nadere statistische analyse onderworpen. Het totaal aantal vrouwen dat in de analyse was betrokken bedroeg 1760. Zij vonden een sterke dosis-responsrelatie tussen de 25-hydroxyvitamine D-serumspiegel en het risico van borstkanker, wat op een causaal verband wijst. Het verband dat ze zagen, was vrijwel lineair.
Wanneer de serumspiegel 52 ng/ml was, was de kans op borstkanker met de helft verminderd. Een dergelijke serumspiegel betekent over het algemeen een inname van 1000 IE vitamine D per dag. Dat is nu bij de gemiddelde Amerikaan 320 IE.
De onderzoekers stellen dat een dagelijkse inname van minder dan 3800 IE geen toxische effecten laat zien. Iemand die in een zonnig klimaat woont, heeft normaal gesproken een 25-hydroxyvitamine D-spiegel van 52 ng/ml. Maar het gebruik van zonblokkers zou de inname van vitamine D-supplementen wel een noodzakelijk kunnen maken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen