Vitamine D effectief bij zonnebrand

Suppletie met een hoge dosis vitamine D kan significant ontstekingsreacties tegengaan als gevolg van zonnebrand.

In de studie werden twintig gezonde personen blootgesteld aan UV-straling waarna roodkleuring van de huid (zonnebrand) ontstond. Een uur later kregen ze eenmalig een hoge dosis vitamine D (50.000 IE, 100.000 IE of 200.000 IE) of een placebo toegediend. In huidbiopten werden de concentraties van ontstekingsmarkers gemeten. Ook werd de vitamine D-spiegel bepaald.

Vitamine D-suppletie in een dosis van 200.000 IE leidde 48 uur na de zonnebrand tot significant lagere concentraties van de ontstekingsstoffen TNF-alfa en iNOS ten opzichte van de placebo. Bij personen met een significante toename van de vitamine D-spiegel in het bloedserum werd een significante vermindering gezien van roodheid van de huid. Dit ging gepaard met een significant verhoogde genexpressie van het ontstekingsremmende enzym arginase-1. Personen waarbij de vitamine D-status niet significant toenam hadden daarentegen een verhoogde expressie van ontstekingsgerelateerde genen.

Een eenmalige hoge dosis vitamine D blijkt niet alleen inflammatie als gevolg van zonnebrand tegen te gaan, maar activeert tevens een gen dat betrokken is bij het herstel van de huid.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+