Vitamine D en calcium effectief bij ouderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D - liefst in combinatie met calcium - is gunstig voor de botten van ouderen.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij ouderen woonachtig in Al Ain, een stad in de Verenigde Arabische Emiraten. De deelnemers kregen gedurende zes maanden 2000 IE vitamine D per dag, 600 mg calcium per dag, een combinatie van beiden of geen supplement (controlegroep). Vervolgens werd het effect van suppletie op biomarkers voor de botten onderzocht.

Er waren 277 proefpersonen die de studie voltooiden. In de twee groepen waarbij de deelnemers vitamine D gesuppleerd kregen, werd een lichte toename van de vitamine D-spiegel in het bloed gezien. In de calciumgroep en controlegroep werd daarentegen een afname van de vitamine D-status gezien. Suppletie met een combinatie van vitamine D en calcium leidde tot een afname van de concentratie parathormoon (PTH). Dit hormoon wordt geproduceerd door de bijschildklieren en reguleert de calciumspiegel in het bloed. De waarde is verhoogd bij een vitamine D-gebrek. Suppletie met uitsluitend vitamine D of calcium leidde niet tot een afname van PTH. Er werd geen significant verschil gezien tussen de groepen voor wat betreft het lichaamsgewicht, BMI, bloeddruk, lichaamspijn en de algehele gezondheid

Suppletie met een combinatie van vitamine D en calcium verbetert biomarkers voor de botten en is effectiever dan wanneer de vitamine of het mineraal alleen gesuppleerd worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen