Vitamine D en depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate vitamine D-spiegel is gerelateerd aan een kleiner risico van depressies.

Aan de Finse studie namen meer dan vijfduizend mannen en vrouwen deel in de leeftijd van 30 tot 79 jaar. Van deze personen hadden er 354 een depressie en 222 proefpersonen kampten met een angststoornis. In het bloedserum was de vitamine D-spiegel bepaald.

Personen met de hoogste vitamine D-status hadden minder kans op een depressie. In vergelijking met deelnemers met een inadequate bloedspiegel hadden personen met de hoogste vitamine D-spiegel met 35% significant minder kans op een depressie. Hierbij was gecorrigeerd voor de sociaaleconomische status, de leefstijl en de aanwezigheid van metabole aandoeningen. De relatie tussen een adequate vitamine D-status en een risicoreductie van depressies was het duidelijkst bij mannelijke proefpersonen, jonge en gescheiden personen, personen met een ongezonde leefstijl of die kampten met een metabole aandoening. Bij een serumconcentratie van minimaal 50 nmol/l kon 19% van het totaal aantal depressies worden voorkomen. Er werd overigens geen verband gevonden met angststoornissen.

De resultaten onderschrijven de bevindingen van eerdere studies waarin reeds een relatie gezien werd tussen een adequate vitamine D-status en een kleinere kans op depressies.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen