Vitamine D-status en metabole risicofactoren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Eerdere studies wezen al op een verband tussen de bloedspiegel van 25(OH)D en metabole risicofactoren. Deze onderzoeken betroffen echter hoofdzakelijk oudere en/of zwaarlijvige personen. Uit een recente studie in Libanon is nu gebleken dat een hogere 25(OH)D-spiegel ook onder jonge mensen met gunstiger waarden voor verschillende metabole risicofactoren gepaard gaat. Het onderzoek betrof 381 studenten (201 mannen en 180 vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar.
Binnen de totale onderzoeksgroep bleek een hogere 25(OH)D-spiegel significant verband te houden met een lagere BMI, een lagere systolische bloeddruk (bovendruk), en een smallere taille. Daarnaast hield een hogere 25(OH)-spiegel significant verband met een lagere nuchtere bloedglucosespiegel, een lagere insulinespiegel, een lagere insulineresistentie (berekend aan de hand van de HOMA-IR), een hogere bloedspiegel voor adiponectine en een hogere HDL-cholesterol.
Als de gegevens voor mannen en vrouwen apart werden geanalyseerd, bleken er wel verschillen. Zo hield de 25(OH)D-spiegel bij mannen alleen significant verband met de BMI, de systolische bloeddruk, de nuchtere bloedglucosespiegel en de omtrek van de taille. Daarnaast werd er alleen bij hen een significant verband tussen 25(OH)D en de LDL-cholesterolspiegel aangetoond. Onder de vrouwen bleek een hogere 25(OH)D-spiegel alleen significant verband te houden met gunstiger waarden voor de nuchtere bloedglucosespiegel en de HOMA-index.
Er is meer onderzoek nodig om deze verschillen te verhelderen, evenals de relatie tussen 25(OH)D en adiponectine.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen