Vitamine D-tekort bij COPD

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
COPD-patiënten hebben vaak een vitamine D-deficiëntie. Ook werd een verband gevonden tussen de ernst van deze chronisch-obstructieve longaandoeningen en het vitamine D-tekort.
Bij 414 vijftigplussers die in het verleden gerookt hadden werd de vitamine D-concentratie bepaald. Tevens werd onderscheid gemaakt in twee varianten van het vitamine D-bindende gen, namelijk rs7041 en rs4588. Er werd een verband gelegd tussen de twee genotypen, de vitamine D-concentratie en de aanwezigheid en ernst van COPD.
Bij personen met COPD bleek de longfunctie FEV1 sterk gerelateerd aan de vitamine D-concentratie. Van de proefpersonen met een normale longfunctie had 31% een vitamine D-concentratie lager dan 50 nmol/l. Bij personen met COPD was dit percentage significant hoger met respectievelijk 60% en 77% voor GOLD-stadium 3 en 4 (Global initiative for chronic Obstructive Long Disease; stadia GOLD 3 en 4 zijn ernstige vormen van COPD). Daarnaast werd bij 25% van de personen met het genotype rs7041 een significant lagere vitamine D-concentratie aangetoond. Dit verband was onafhankelijk van de ernst van COPD, het rookverleden, de leeftijd, geslacht, BMI, gebruik van corticosteroïden, seizoen en rs4588. Respectievelijk 76% en 100% van de patiënten met GOLD 3 en 4 en het genotype rs7041 bleken een concentratie lager dan 50 nmol/l te hebben. Na correctie voor de leeftijd, het geslacht en het rookverleden was bij personen met het rs7041 T-allel de kans op COPD meer dan twee keer zo hoog.
Een vitamine D-tekort blijkt vaak voor te komen bij personen met COPD en is tevens gerelateerd aan de ernst van COPD. Vooral bij personen met het rs7041-genotype is vitamine D-suppletie aan te bevelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen