Vitamine E en levocarnitine effectief bij doxorubicine toxiciteit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Preventief gebruik van vitamine E en levocarnitine vermindert de kans op acute toxiciteit van het hart door het medicijn doxorubicine. 

Doxorubicine wordt gebruikt voor de behandeling van tumoren waaronder borsttumoren. Aan het onderzoek namen 74 vrouwen met borstkanker deel. Ze kregen vier cycli van chemokuren waarbij ze de medicijnen doxorubicine en cyclofosfamide kregen. De helft van de vrouwen kreeg tevens vitamine E en levocarnitine gesuppleerd. Tijdens de behandeling werden hartklachten geregistreerd. Ook werden de concentraties van hartenzymen (B-type natriuretisch peptide, creatinekinase, troponine I) gemeten. 

In de suppletiegroep werden significant lagere concentraties gemeten van de hartenzymen B-type natriuretisch peptide en creatinekinase ten opzichte van de andere groep. Tevens nam het risico op hartklachten significant af. Vrouwen die vitamine E en levocarnitine kregen, hadden met 24% significant minder kans op hartklachten ten opzichte van de vrouwen die deze supplementen niet kregen. Suppletie ging niet gepaard met ernstige bijwerkingen. 

Suppletie met vitamine E in combinatie met levocarnitine voorkomt cardiale toxiciteit van het medicijn doxorubicine.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen