Vitamine E essentieel voor spiercellen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine E is van groot belang voor de reparatie van celmembranen van onder andere spiercellen.

Al langer is bekend dat een tekort aan de vitamine leidt tot spierzwakte en -atrofie, maar het exacte werkingsmechanisme op celniveau bleef onopgehelderd.

Amerikaanse wetenschappers vonden in een laboratoriumstudie dat vitamine E-suppletie leidt tot herstel van beschadigde celmembranen. In de huidige studie onderzochten ze het effect van de vitamine op de spiercellen van ratten. De ratten werden verdeeld in drie groepen en kregen normale voeding, vitamine E-deficiënte voeding of vitamine E-deficiënte voeding waarbij de vitamine gesuppleerd werd. De ratten waren vooraf getraind om bergafwaarts te rennen op een tredmolen. Bij deze oefening moeten de spieren in verlengde toestand kracht genereren waarbij snel verzuring optreedt.

De ratten die de voeding zonder vitamine E kregen waren sneller vermoeid en namen meer rustpauzes in vergelijking met de ratten die wel vitamine E kregen, via voeding of supplementen. De wetenschappers zagen door middel van toediening van een kleurstof meer spierschade bij de vitamine E-deficiënte ratten. Bovendien bleek uit onderzoek van de vierhoofdige dijbeenspier dat de spiervezels van vitamine E-deficiënte ratten kleiner waren en meer ontstekingsreacties vertoonden.

Het effect van vitamine E op het herstel van celmembranen blijft volgens de wetenschappers niet beperkt tot spiercellen. In hun laboratoriumstudie zagen ze eenzelfde herstelmechanisme ook bij andere celtypen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen