Vitamine E zinvol bij sarcopenie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Sarcopenie is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. De aandoening wordt gekenmerkt door verlies van spiermassa en -kracht en leidt tot een verhoogde kans op invaliditeit en sterfte. Suppletie met vitamine E kan het proces van sarcopenie tegengaan en vertragen. Dit concluderen wetenschappers op basis van een review.

Een inadequate vitamine E-status is in in-vitro en in-vivo studies in verband gebracht met een verhoogd risico van spieratrofie. Op basis van huidige bewijzen kan geconcludeerd worden dat suppletie met vitamine E spieratrofie kan verminderen en de spiergeneratie bevordert. Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en antioxidant die een belangrijke rol speelt bij de bescherming en reparatie van celmembranen, waaronder de celmembranen van spiercellen. Bovendien fungeert vitamine E als ontstekingsremmer.

In de meeste studies werd vitamine E als alfatocoferol toegediend in een preventieve dosis tussen 200 en 400 IE per dag. Therapeutisch wordt een dagdosis van 1200 IE geadviseerd. Studies naar andere vitamine E-vormen (waaronder tocotriënolen) zijn er echter nog weinig. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen