Vitamine K2 tegen calcificatie van vaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met menaquinon-7, een natuurlijke en effectieve vorm van vitamine K2 die verkregen wordt door middel van fermentatie, blijkt effectief aderverkalking tegen te gaan. De rattenstudie werd mede uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Maastricht.

Bij de ratten werd aderverkalking geïnduceerd door de nieren van de ratten voor vijfzesde deel te verwijderen en ze een fosfaatrijk dieet aan te bieden. De ratten kregen gedurende twaalf weken voeding met veel of weinig menaquinon-7.

De chronische nierschade leidde tot een significante toename van aderverkalking in de aorta en het hart. Dit ging gepaard met een significante verdubbeling van de concentratie alkaline-fosfatase, een enzym dat fosfaatmoleculen verwijderd. Suppletie met menaquinon-7 ging cardiovasculaire verkalking tegen en verminderde de concentratie van alkaline fosfatase in de aorta. Suppletie leidde tevens tot een significante toename van de genexpressie van de matrix Gla proteïne (MGP). Dit eiwit - met een sterke affiniteit voor calciumionen - gaat verkalking tegen en stimuleert de botopbouw.

Suppletie met een hoge dosis menaquinon-7 kan aderverkalking tegengaan. Het effect wordt mogelijk bewerkstelligd door een verminderde mineralisatie van reeds beschadigd vasculair weefsel

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen