Vlees, vis en eieren en risico borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Amerikaanse onderzoekers vonden geen verhoogd risico op borstkanker door het eten van vlees, vis en eieren. Eerder werd aangenomen dat vlees de kans op borstkanker verhoogde.
Het team van dr. Michelle Holmes van Harvard Medical School en Brigham en Women’s Hospital in Boston deed onderzoek bij 88.647 vrouwen. Deze vrouwen deden mee aan de Nurses\' Health Study. In deze achttien jaar durende studie werden de vrouwen vijf keer geïnterviewd over hun voedingsgewoonten. Ook werd er bijgehouden hoeveel vrouwen in deze periode borstkanker ontwikkelden. Uit het onderzoek bleek dat na achttien jaar 4.107 vrouwen borstkanker hadden ontwikkeld. De vrouwen in de bovenste 20% wat betreft eiwitconsumptie afkomstig van dieren hadden slechts 2% meer kans om borstkanker te ontwikkelen dan vrouwen in de laagste 20%. De vrouwen in de bovenste 20% wat betreft consumptie van rood vlees hadden 7% minder kans op borstkanker dan vrouwen in de laagste 20%. Werd er gekeken naar totale vleesconsumptie, dan hadden vrouwen in de bovenste 20% 11% minder kans op borstkanker dan vrouwen die behoorden tot de laagste 20%. Al deze waarden waren niet significant. De menopauze en familiegeschiedenis wat betreft borstkanker hadden geen invloed op de gevonden resultaten.
De onderzoekers concluderen dat ze geen bewijs hebben gevonden dat het eten van vlees, vis en eieren gerelateerd is aan de kans op het ontwikkelen van borstkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen