Voedingssuppletie populair bij atleet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Meer dan driekwart van de atleten gebruikt een of meerdere voedingssupplementen. Dit blijkt uit een peiling onder tweehonderd wielrenners, hardlopers en triatleten. 

De atleten werden ingedeeld naar leeftijdscategorie. Hun gemiddelde leeftijd was 39 jaar. Ze vulden een vragenlijst in over het gebruik van supplementen.

Van de deelnemers gebruikte 78% een voedingssupplement. De meerderheid van de atleten (54%) gebruikte minimaal drie supplementen. Oudere atleten in een leeftijd van 40 tot 60 jaar gebruikten significant meer supplementen dan jongere atleten (18 tot 40 jaar). Gemiddeld slikten oudere atleten 4,3 supplementen tegenover 2,7 bij jongere deelnemers. Bij oudere atleten was het gebruik van elektrolyten, probiotica, melatonine en vitamine D significant populairder dan bij jongere atleten. Leeftijd was duidelijk van invloed op het supplementgebruik van atleten. Sommige supplementen werden specifiek gebruikt om leeftijdsgerelateerde degeneratie tegen te gaan. 

Het gros van de atleten gebruikt een of meerdere voedingssupplementen. De leeftijd blijkt een belangrijke, bepalende factor bij supplementgebruik onder atleten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen