Voedselverrijking vermindert bloedarmoede bij kinderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het verrijken van voedsel met verschillende voedingsstoffen is een effectieve manier om bloedarmoede en ijzertekorten bij jonge kinderen te verminderen. Dit concluderen wetenschappers van de World Health Organization (WHO) op basis van een uitgebreide literatuurstudie.
De onderzoekers doorzochten een groot aantal medische databases en selecteerden uiteindelijk 8 studies met gezamenlijk 3748 proefpersonen jonger dan 2 jaar. In deze studies werd het thuis verrijken van voedsel met micronutriëntpoeders (MNP's) vergeleken met geen interventie, het gebruik van een placebo of het slikken van ijzersupplementen. De interventies duurden tussen de 2 en 12 maanden en waren allen uitgevoerd in Azië, Afrika en het Caraïbisch gebied, waar bloedarmoede een veel voorkomend gezondheidsprobleem is. De gebruikte MNP's bevatten minimaal ijzer, zink en vitamine A.
Het thuis verrijken van voeding met NMP's verminderde het aantal gevallen van bloedarmoede en ijzertekorten met respectievelijk 31% en 51% in vergelijking met placebo of geen interventie. De voedselverrijking had echter geen effect op de groei van de kinderen. Het gebruik van NMP's en het slikken van ijzersupplementen had eenzelfde effect op het aantal gevallen van bloedarmoede en het hemoglobinegehalte.
Wereldwijd hebben ruim twee miljard mensen een tekort aan vitaminen en mineralen. Tekorten aan ijzer, zink en vitamine A zijn hierbij het meest voorkomend. Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar vanwege hun snelle groei en voedingsgewoonten die niet altijd optimaal zijn. Bloedarmoede en ijzertekorten kunnen deels aangepakt worden door voedsel thuis te verrijken met poeders welke verschillende micronutriënten bevatten. Het effect hiervan op de latere ontwikkeling of de overlevingskans van deze kinderen kon in de studie niet worden vastgesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen