Weiproteïne voor behoud spiermassa?

Suppletie met weiproteïne stimuleert de synthese van spiereiwitten tijdens afvallen.

Er namen veertig mannen en vrouwen deel aan de studie. Ze hadden een BMI tussen 28 en 50 kg/m2 en waren in de leeftijd van 35 tot 65 jaar. Ze volgden gedurende veertien dagen een dieet met 750 kcal per dag minder dan normaal. De deelnemers werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen daarnaast tweemaal per dag een supplement met 27 gram weiproteïne, 26 gram sojaproteïne of 25 gram maltodextrine (koolhydraat). 

Suppletie met weiproteïne stimuleerde de aanmaak van nieuwe myofibrillen (eiwitachtige vezels in de spiercellen die kunnen contraheren) méér dan suppletie met de sojaproteïne of met maltodextrine. Ook nam de synthese van myofibrillen na een maaltijd significant minder af onder invloed van weiproteïne (9%) in vergelijking met sojaproteïne (28%) en maltodextrine (31%). De lipolyse (vetverbranding) was significant minder na suppletie met maltodextrine dan na suppletie met beide eiwitpreparaten.

De resultaten suggereren dat weiproteïne effectief de synthese van spiereiwitten tijdens een dieet kan stimuleren en mogelijk leidt tot behoud van spiermassa tijdens afvallen. De hogere effectiviteit van weiproteïne ten opzichte van sojaproteïne komt vermoedelijk door de hogere concentratie van het werkzame aminozuur leucine in weiproteïne.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+