Yoga effectief bij atriumfibrilleren

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Yoga is een veilige en effectieve behandelingmethode van atriumfibrilleren. Dat stelden onderzoekers van de University of Kansas vast.
De studie werd uitgevoerd bij 49 proefpersonen met atriumfibrilleren. Ze waren in de leeftijd van 25 tot 70 jaar en verkeerden verder in een goede gezondheid. De eerste 3 maanden volgden de deelnemers hun eigen sportactiviteiten. Hierbij maakte de frequentie en intensiteit van de beweging niet uit. De daaropvolgende 3 maanden kregen ze 3 keer per week gedurende 45 minuten yoga. Ook moesten ze dagelijks thuis yogaoefeningen doen met behulp van een DVD. In de lessen werd aandacht besteed aan ademhalingstechnieken, houding, ontspanning en meditatie. Tijdens de studie rapporteerden de deelnemers over hun subjectief ervaren mate van angst en depressie en over hun kwaliteit van leven. Ook werd de hartslag geregistreerd en het aantal symptomen van atriumfibrilleren.
Tijdens de controleperiode werden gemiddeld 3,8 periodes met een onregelmatige hartslag geregistreerd terwijl tijdens de yoga slechts 2,1 periodes werden gemeld. Daarnaast nam de mate van depressie en angst af.
Yoga blijkt effectief bij de behandeling van atriumfibrilleren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen