Ziekte van Crohn, hoger risico bij lage vitamine D-status

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Patiënten met de ziekte van Crohn zijn mogelijk gebaat bij vitamine D-suppletie. Een studie in India wees namelijk uit dat deze aandoening met een lagere vitamine D-status gepaard gaat.
Voor het onderzoek werd bij 34 volwassen patiënten met de ziekte van Crohn en 34 controlepersonen de bloedspiegel voor 25(OH)D bepaald. Hierbij werd tevens de mogelijke invloed van de mate van zonblootstelling, de consumptie van melk, en de ziekteactiviteit nagegaan.
Uit het bloedonderzoek bleek dat de gemiddelde 25(OH)D-spiegel van de patiënten met de ziekte van Crohn significant lager was dan die van degenen zonder deze aandoening, namelijk 40 tegen 57 nmol/l. Daarnaast werd gezien dat de 25(OH)D-spiegel lager was naarmate de ziekteactiviteit hoger was. Hetzelfde gold naarmate de blootstelling aan de zon minder was.
De onderzoekers geven echter aan dat er meer onderzoek nodig is om de effecten van vitamine D-suppletie bij patiënten met de ziekte van Crohn vast te stellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen