Zink effectief bij prediabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met zink kan een effectieve bijdrage leveren aan het verbeteren van de glucosewaarden bij personen met een voorstadium van diabetes type-2.

Via het Bangladesh Institute of Health Sciences Hospital werden 55 personen met prediabetes geselecteerd. De deelnemers werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende zes maanden dagelijks 30 mg zink (als sulfaat) of een placebo. Voor en na de interventieperiode werden diverse parameters gemeten.

Na zes maanden was de nuchtere glucoseconcentratie bij de personen in de suppletiegroep significant beter ten opzichte van de personen in de placebogroep (gemiddeld 5,37 mmol/l versus 5,69 mmol/l). Ook was er in de suppletiegroep een significante verbetering van de gemiddelde nuchtere glucosespiegel ten opzichte van het begin van de studie (5,37 mmol/l versus 5,8 mmol/l). In de suppletiegroep werd na zes maanden tevens een significante verbetering gezien van de functie van de bètacellen in de alvleesklier, de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen en een afname van de insulineresistentie.

Volgens de auteurs is dit de eerste studie waarin werd aangetoond dat zinksuppletie de glucoseregulatie kan verbeteren bij prediabeten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen