Zinkcarnosine met colostrum tegen lekkende darm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met zinkcarnosine, al dan niet in combinatie met colostrum (eerste moedermelk) van de koe, houdt de darmpermeabiliteit in stand tijdens zware inspanningen en kan zodoende maagdarmklachten en een hitteberoerte voorkomen.

Er namen acht vrijwilligers aan de studie deel. Ze kregen gedurende periodes van telkens veertien dagen tweemaal per dag 37,5 mg zinkcarnosine (overeenkomend met 16 mg zink per dag), 10 mg colostrum, zinkcarnosine in combinatie met colostrum of een placebo. Tijdens iedere suppletieperiode voerden de deelnemers een inspanningstest uit op de tweede en veertiende dag.

Onder invloed van inspanning nam de lichaamstemperatuur met twee graden Celsius toe. Inspanning ging gepaard met een significante toename van de darmpermeabiliteit. Suppletie met zinkcarnosine of colostrum gedurende veertien dagen bleek deze toename van de darmpermeabiliteit met 70% te kunnen tegengaan. Een combinatie van beide middelen had eerder effect, namelijk al na twee dagen werd de darmpermeabiliteit met 30% verminderd.

Uit laboratoriumstudies blijkt dat een verhoging van de lichaamstemperatuur de integriteit van het darmepitheel met 75% kan doen afnemen. De zogenaamde tight junctions worden beschadigd met als gevolg dat er schadelijke stoffen in de bloedbaan terecht komen. Suppletie met zinkcarnosine in combinatie met colostrum kan dit effect significant tegengaan en de darmintegriteit behouden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen