Zinksuppletie vermindert risico van diarree

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met zink kan de kans op diarree verkleinen bij kinderen met een zinktekort. Dit blijkt uit een review van tachtig studies. In ontwikkelingslanden hebben veel kinderen een zinktekort. Dit vergroot de kans op (sterfte als gevolg van) infectieziekten zoals diarree, luchtweginfecties en malaria. Bovendien kan een tekort aan zink een negatieve invloed hebben op de groei.

In diverse medische databanken werd gezocht naar relevante studies over het effect van preventieve zinksuppletie op het ziekterisico en de sterftekans bij kinderen in de leeftijd van zes maanden tot twaalf jaar. Het betrof in totaal meer dan 205.000 kinderen.  

Hoewel niet significant, leidde zinksuppletie tot een iets lagere algehele sterftekans. Ook de sterftekans als gevolg van diarree nam licht af, evenals het sterfterisico als gevolg van luchtweginfecties en malaria. Zinksuppletie leidde met 13% tot een significant kleinere kans op diarree. Suppletie liet echter geen duidelijk verband zien met het risico van malaria en luchtweginfecties. Suppletie met zink had als bijwerking een toename van het risico van braken. Daarnaast had suppletie een negatief effect op de koperstatus.

Volgens de wetenschappers wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen in gebieden waar het risico van een zinktekort groot is. In vervolgstudies moet de optimale dosis worden vastgesteld. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen