Zuivelproducten verlagen risico prostaatkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een verhoogde inname van zuivelproducten verlaagt het risico van agressieve prostaatkanker, vooral bij rokers.
Dit bleek uit een onderzoek onder 12.025 mannen waarbij de relatie tussen de inname van vetten, vlees en zuivelproducten en de incidentie van prostaatkanker werd onderzocht. Informatie over het voedingspatroon werd verkregen met behulp van vragenlijsten.
Over het geheel genomen bleek de inname van vet geen verband te houden met het risico van prostaatkanker. Ook met de inname van rood vlees kon geen verband met prostaatkanker worden aangetoond. De 25% mannen met de hoogste inname van zuivelproducten lieten een 41% significant verlaagd risico van agressieve prostaatkanker zien vergeleken met de 25% mannen met de laagste inname. Onder de huidige rokers bleek het beschermende effect van zuivelproducten tegen agressieve prostaatkanker zelfs nog groter. Echter van de groep mannen bij wie prostaatkanker in de familie voorkwam had de 25% met de hoogste inname van omega 6-vetzuren (zoals linolzuur) met de voeding een 2,6 maal zo hoge kans op prostaatkanker vergeleken met de 25% mannen met de laagste inname.
De onderzoekers concluderen dat het verband tussen de inname van vet uit de voeding en prostaatkanker mogelijk varieert met het type vet of voedsel waarvan het vet een onderdeel is en dat tevens individuele factoren zoals familiegeschiedenis en rookgedrag een rol spelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen