Afname spierweefsel door vrije radicalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Vrije radicalen beschadigen de mitochondriën in de spiercellen. Dit is de oorzaak van de afname van spierweefsel tijdens het verouderingsproces. Spierdystrofie is onvermijdelijk bij het ouder worden, maar vertraging van dit proces lijkt mogelijk.
De onderzoekers gebruikten genetisch gemanipuleerde muizen waarbij de antioxidant CuZnSOD (koper -en zinkafhankelijk superoxidedismutase) niet aangemaakt kon worden. Gevolg was dat de muizen een hoge concentratie vrije radicalen hadden en de afname van spiermassa versneld plaatsvond in vergelijking met die van gewone muizen. Ook waren de spieren van de genetisch gemanipuleerde muizen kleiner en zwakker dan de spieren van de gewone muizen.
De onderzoekers concluderen dat deze dierproeven het verouderingsproces in de mens versneld nabootsen. Wanneer de vorming van vrije radicalen kan worden tegengegaan, zal het verouderingsproces en spierdystrofie worden vertraagd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen