Aminozuursuppletie zinvol bij knieoperatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met essentiële aminozuren gaat spieratrofie tegen en bespoedigt het herstel na een knieoperatie.

Aan de studie namen 28 ouderen deel die een knieoperatie moesten ondergaan. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen een week vóór en twee weken ná de ingreep tweemaal per dag 20 gram essentiële aminozuren of een placebo. Aan het begin, twee en zes weken na de operatie werd een MRI-scan gemaakt.

Personen die de placebo kregen hadden met 11% significant meer spieratrofie in vergelijking met de patiënten die de aminozuren kregen. Twee weken na de operatie was de spiermassa van de quadriceps in de placebogroep met 14% minder ten opzichte van voor de ingreep. In de suppletiegroep was deze afname 3%. Zes weken na de ingreep bedroeg dit percentage 18% en 6% voor respectievelijk de placebo- en suppletiegroep. Suppletie met de aminozuren ging tevens spieratrofie tegen in het niet-geopereerde been. Bovendien waren personen in de suppletiegroep twee en zes weken na de ingreep significant mobieler dan de personen in de placebogroep.

De onderzoekers concluderen dat suppletie met essentiële aminozuren het herstel bespoedigt na een knieoperatie en spieratrofie kan tegengaan. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen