Antibiotica verhogen ziektekans

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het gebruik van antibiotica bij baby’s jonger dan zes maanden, kan blijvend schadelijke gevolgen hebben. Dat zeggen wetenschappers van de University of Minnesota.

Volgens de wetenschappers kan het gebruik van antibiotica vroeg in het leven leiden tot een blijvende verstoring (dysbiose) van de darmflora. Dit kan mogelijk de kans op ziektes later in het leve vergroten.

Gedurende de eerste zes levensmaanden is de darmflora het meest gevoelig voor veranderingen. Niet alleen antibiotica, maar ook voeding kan een sterke invloed hebben wanneer het radicaal de samenstelling van de darmflora wijzigt. Dit is bijvoorbeeld het geval als er overgestapt wordt van borst- naar flesvoeding. Antibiotica kunnen leiden tot het verdwijnen van darmbacteriën die van invloed zijn op de rijping van immuuncellen. Daarnaast neemt onder invloed van antibiotica het aantal bacteriesoorten toe die korteketenvetzuren produceren. Hiermee is de kans op de ontwikkeling van metabole stoornissen en obesitas groter. Tenslotte wordt het risico van allergieën vergroot.

De wetenschappers willen in verdere studies de relatie tussen antibioticagebruik, de invloed op de darmflora en de gezondheid van kinderen verder onderzoeken. Mogelijk kunnen de bevindingen in de toekomst bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen omtrent het antibioticagebruik bij baby’s. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen