Antioxidanten bij bestraling (3)

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In 2006 verscheen een derde publicatie naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door dr. Isabelle Bairati en haar team van de Université Laval, Quebec in Canada.
De studie betrof 540 patiënten die radiotherapie ondergingen vanwege diverse soorten hoofd- en nekkanker. In twee willekeurige groepen verdeeld werden de patiënten gedurende de radiotherapie en 3 jaar daarna dagelijks gesuppleerd met ofwel 400 IE vitamine E plus 30 mg bètacaroteen ofwel een placebo. De suppletie met bètacaroteen werd in de loop van de onderzoeksperiode vanuit ethische overwegingen gestaakt.
Tijdens de gemiddeld 6,5 jaar dat de patiënten werden gevolgd werden in totaal 179 doden gerapporteerd. De totale mortaliteit bleek in de vitamine E-suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep met 38% significant te zijn gestegen. De oorzaak-specifieke mortaliteit vertoonde in de suppletiegroep eveneens een stijgende tendens.
De resultaten van deze analyse komen overeen met de eerdere bevindingen waarbij werd gesuggereerd dat suppletie met hoge doses vitamine E schadelijk kan zijn voor patiënten met hoofd- en nekkanker die een conventionele behandeling ondergaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen