Meer lichamelijke activiteit, vermindert risico kanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voldoende lichaamsbeweging is mogelijk een uitstekend 'medicijn' om het risico vroegtijdig aan kanker te overlijden te verlagen. En niet alleen de duur maar ook de intensiteit van de inspanning lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen, zo is gebleken uit de resultaten van een nieuwe Finse studie. De betrokken wetenschappers stellen dat lichamelijke inactiviteit een mogelijk belangrijke factor in de ontwikkeling van kanker is.
Het onderzoek betrof 2560 mannen van 42 tot 60 jaar oud zonder voorgeschiedenis van kanker. Gevonden werd dat degenen die zich dagelijks minimaal een half uurtje matig tot intensief inspanden 50% minder kans hadden aan kanker te overlijden dan degenen die lichamelijk minder actief waren. Dit was na correctie voor leeftijd, roken, alcoholconsumptie, BMI, de totale energie-inname en de totale innamen van vet en voedingsvezels. De risicodaling betrof voornamelijk het overlijden als gevolg van dikkedarm- en longkanker.
Voor het onderzoek hadden alle mannen gedurende een jaar aangegeven welke vorm van lichaamsbeweging zij in hun vrije tijd beoefenden en hoe lang. Dit met behulp van een zelf in te vullen vragenlijst. Tijdens de gemiddelde volgperiode van bijna 17 jaar was er sprake van 181 aan kanker gerelateerde sterfgevallen.
Over de mechanismen waarmee lichamelijke activiteit tegen kanker zou beschermen wordt nog gespeculeerd. Zo zouden de verbeteringen in energiebalans en het lichaamsgewicht, passagetijd van het voedsel in de darmen, hormoonconcentraties, bloedspiegels voor prostaglandinen, en activiteit van antioxidatieve enzymen een mogelijke rol spelen.
Ondanks het feit dat het onderzoek alleen met mannen is uitgevoerd verwachten de onderzoekers bij vrouwen vergelijkbare resultaten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen