Antioxidanten tegen longschade hardlopers

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de antioxidanten vitamine C en E kan hardlopers beschermen tegen longschade wanneer ze trainen in een warm, vochtig klimaat.

Er werden twee experimenten uitgevoerd bij 9 hardlopers met telkens een duur van 2 weken. In het eerste experiment kregen de hardlopers dagelijks 500 mg vitamine C en 100 IE vitamine E. In het tweede experiment kregen ze een placebo. Aan het einde van beide experimenten voerden de lopers een inspanningstest uit van 8 km in een warme (31°C) kamer bij een vochtigheid van 70%. Voor, direct na en 6 uur later werden metingen verricht.

In het vitamine-experiment werden hogere concentraties van de antioxidanten gevonden zowel voor als na de inspanningstest. Dit leidde echter niet tot betere prestaties. Wel was de concentratie van een marker voor longschade significant lager na inspanning in het vitamine-experiment dan in het placebo-experiment.

Hardlopers die moeten trainen in een warm en vochtig klimaat kunnen longschade verminderen door suppletie met vitamine C en E, zo luidt de conclusie van de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen